Acest roman al lui Dan Brown l-am căutat după ce am văzut un documentar despre el. Despre roman. Evident, era invitat autorul, iar el vorbea despre cum s-a documentat în legătură cu romanul. Toate clădirile, străzile, ”ritualurile, informațiile științifice, operele de artă și monumentele la care se face referire în roman sunt reale.” Practic declarația asta m-a făcut să mă plimb la vreo patru librării până am găsit cartea.

Nu am fost dezamăgită. Mai demult am citit Codul lui DaVinci și mi s-a părut o lectură ușoară, captivantă, numai bună de citit așa, de relaxare. Exact la fel e Simbolul pierdut, dar în plus face trimitere la foarte multe cărți, domenii științifice, personaje care merită mini cercetare ulterioară. Multe cărți la care se face referire nu au fost traduse în română, dar sunt care le găsești online, în engleză.

Acțiunea cărții se petrece în clădirile binecunoscute din Washington D.C., dar și în tunelurile și templele ascunse ale acestuia.

Este un roman care îl poți citi pe plajă, iar dacă ești atent, găsești mesajele despre care vorbea autorul în documentarul amintit. Este larg dezbătut subiectul francmasoneriei , cu tot cu ritualuri, obiceiuri, simbolistica și practici. Toate astea foarte bine documentate și descrise conform realității. Nici nu e de mirare că documentarea pentru carte a durat 6 ani. Rezultatul acestei îndelungi documentări sunt explicațiile detaliate de simbolistica, practica și filozofia francmasoneriei.
În același timp cartea face o scurtă prezentare al domeniului noeticii, un domeniu științific controversat și foarte interesant.

În orice caz, chiar dacă nu te interesează în mod deosebit francmasoneria, noetica sau simbolistica, te vei putea relaxa minunat urmărindu-l pe Robert Langdon printr-o nouă aventură palpitantă. Deasemenea poți extrage un set de cunoștințe de bază de istorie universală și cultură generală.
Recomandarea mea ar fi să pui o foaie goală pe post de semn de carte ca să îți poți nota ideile, cărțile, personajele menționate în roman, despre care ai vrea să afli mai multe ulterior.

” A trăi în lume fără a deveni conștient de sensul ei este ca și când ai rătăci într-o mare bibliotecă fără a atinge nici o carte.” - Manly P. Hall