Am avut ocazia să plecăm la Iași pentru câteva zile. În ultimul moment fetița noastră s-a hotărât să rămână acasă cu bunica ei, așa că am pornit la drum, împreună cu soțul și ceva ronțăieli pentru drum (îmi place să am ronțăieli cu mine). Am hotărât să oprim undeva pe drum pentru a mânca ceva gătit, nu doar chipsuri, având în vedere că cei în jur de 400 de km nu speram să îi parcurgem în mai puțin de 6 ore.
La drumuri lungi încercăm să găsim locuri unde să ne oprim la o cafea, să savurăm mâncarea specifică zonei, sau când vedem un peisaj frumos sau zonă interesantă, ne oprim pentru o pauză. Drumul Cluj-Iași nu duce lipsa peisajelor frumoase. Poți să te plângi, desigur, că drumul e lung și aglomerat, nu prea găsești restaurante sau terase ademenitoare care să se ridice la nivelul care ar merita peisajul, dar te poți bucura de apa și ronțăielile din brișcă la margine de pădure sau într-o parcare liniștită, numai să vrei.

Ajunși la Iași nu se mai punea problema unde să mâncăm. O prietenă ne-a trimis la restaurante unde am servit prânzul sau cina cu plăcere, într-o atmosfera plăcută și prietenoasă.
Buena Vista, cu specific Sud-American a fost una dintre recomandările primite. Am petrecut o seara plăcută, cu mâncare delicioasă și atmosferă liniștită într-un decor Sud-american. Din păcate nu ne era foarte foame și nu am reușit să încercăm desertul, dar felurile pe care le-am gustat ne-au convins de priceperea bucătarului.

La plăcinte. Un restaurant cu specific moldovenesc...cum să ratăm așa ceva? Am gustat aici pentru prima dată delicioasele plăcinte moldovenești și mă declar fan al lor. După ce am gustat plăcinta cu brânză sărată am și uitat cât de acră era fața chelneriței când ne întreba ce vrem :).

Parcul Copou, Grădina Copou ( este cel mai vechi parc din Iaşi, situat pe dealul Copoului. În acest parc se află “Teiul lui Eminescu”. Ani la rând, această zonă era des vizitată de Mihai Eminescu şi iubita sa, Veronica Micle, parcul Copou rămânând şi astăzi o mărturie nescrisă a iubirii lor şi un simbol romantic al Iaşului. Nu departe de bustul lui Eminescu, pe "Aleea Junimea", se află şi bustul din bronz al Veronicai Micle şi ale membrilor Junimii: Ion Creangă , Nicolae Gane, Costache Negruzzi şi Ciprian Porumbescu.
E relaxant și acum să te plimbi prin parc, s-a amenajat în mare parte, e plin de oameni, copii care se joaca, e frumos, așa de o pauza de plimbare către Grădina botanică. Este foarte mare, suprafața grădinii ajunge la 80 de hectare. Din păcate puțin din această suprafață este aranjată, întreținută și pusă în valoare, o zonă destul de extinsă este lăsată în paragină.

Palas mall. Știu că nu se pune, de obicei, un mall la chestii impresionante, dar Palas Mall din Iași mi s-a părut interesant. Nu magazinele din clădire, ci zona mall-ului. O adevărata relaxare. Situat în vecinătatea Palatului Culturii, clădire simbol al Iaşilor, mall-ul se întinde pe o suprafaţă de 270.000 de metri pătraţi si prezintă în premieră pentru România conceptul de ”lifestyle center”.

Este conceput ca un oraş în miniatură, în care vizitatorul are la dispoziţie multe modalităţi de petrecere a timpului liber. Palasul dispune de o zonă de mall, hoteluri, restaurante şi cafenele, spaţii de joacă pentru copii, food-court, hypermarket.
Punctul forte al întregului ansamblu este superba grădină publică amenajată în imediata apropiere a Palatului Culturii, proiectată de peisagişti italieni pe o suprafaţă de 50.000 mp. Nu întâmplător aceasta a fost concepută astfel încât să pună în valoare panorama pe care o oferă Palatul Culturii, dar şi celelalte componente ale ansamblului.
Găsești aici lac şi foişor, amfiteatru şi cinema în aer liber, patinoar sezonier, vaste spaţii de promenadă, căderi şi oglinzi de apă, fântâni arteziene, carusel veneţian pentru copii, piaţete pentru evenimente. Te încântă parcul. Terasele sunt amenajate cu bun gust, parcul imens peste care tronează Palatul Culturii, proaspăt renovat, și care, din păcate, se deschidea publicului numai peste câteva zile după plecarea noastră.
Muzică relaxantă se aude din instalația audio din parc, și dacă e plăcut afară, te poți relaxa stând pe iarbă, pe dealurile amenajate de lângă Palatul Culturii, după care să savurezi un ceai delicios și cam scump pe o terasă :).

Oameni prietenoși, serviabili cu accent simpatic. Oameni frumoși, fete superbe, mulți copii mici în parcul de la mall cu biciclete, trotinete, role, mingi etc...o încântare.

Dacă vrei, ai de ce să te plângi și la Iași (dar de ce ai face-o?): șoselele nu sunt bune, trotuarele sunt stricate (tocurile oricum nu se recomandă pentru plimbări prin oraș), transportul în comun e cam vechi, dar orașul are farmecul lui, ca orice oraș, doar trebuie să îl descoperi și să te bucuri de ce are de oferit. Am rămas cu impresia că Iași-ul are mult potential, dacă ajunge pe mâini bune. Sunt parcuri superbe, bulevarde largi, care dau senzația de oraș aerisit, restaurante bune, și nu în ultimul rând oameni frumoși. În majoritatea locurilor unde am intrat, (restaurante, terase, cafenele, magazine) am fost întâmpinată cu un zâmbet. Oamenii m-au făcut să mă simt bine și să mă relaxez în orașul lor.
Ne-am simțit minunat în scurta noastră vizită la Iași. În drum spre casă ne-am oprit la Voroneț, la mănăstire, dar despre asta, altă dată.